No descobrim res nou quan afirmem que vivim en un món on la imatge té un protagonisme excessiu. I tot i que sovint volem combatre aquest fet i ens obliguem a creure que l’interior és més important que l’exterior, els ímputs que rebem del nostre entorn, ni ens ajuden, ni ens ho constaten.
Que molts adults siguin esclaus de la imatge és una realitat que no gosem qüestionar perquè, al cap i a la fi, als adults se’ls pressuposa un criteri propi i ja són prou grandets per decidir quins sacrificis fan en nom d’una estètica que la societat imposa. Però quan els cànons de bellesa esclavitzen a nens i adolescents o els condicionen en excés, hauríem d’aturar-nos una mica per tal d’aconseguir una reflexió profunda al respecte.
Evidentment, cal fomentar la vida sana: menjar bé, fer exercici i dormir les hores necessàries; però tenir a nens i nenes de 5è i 6è de Primària i alumnes d’ESO obsessionats/des per les calories que ingereixen, per la roba que es posen o per la imatge que projecten és una aberració que hem de combatre des de les escoles, els instituts i totes les institucions possibles.
Quan potenciem que els nostres fills i filles es pintin les ungles, es tenyeixin el cabell i es posin roba sexy amb 6, 8 o 10 anys, ens convertim en còmplices d’una societat que impulsa uns valors que es regeixen per les aparences i els estem donant el missatge inequívoc que la imatge juga un paper importantíssim en la nostra interacció amb els altres.
Hauríem d’ensenyar a les criatures a tenir clar que hi ha un temps per a tot i a acceptar-se com són abans de voler canviar el seu look. Perquè ja tindran temps de tenyir-se, de fer-se metxes, tatoos, pintar-se les ungles i de vestir-se de forma sofisticada quan siguin adults i tinguin criteri propi. Mentre són nens i adolescents no els hauríem d’empènyer a voler comportar-se com si tinguessin una edat que encara no tenen.
Però sabem que cal ser realistes. Aquest discurs està obsolet i cal rendir-se a l’evidència: les influencers de moda escriuen llibres que són número 1 en vendes i els seus tutorials tenen milers i milers de seguidors, la majoria dels quals no tenen ni 15 anys.

Les coses han canviat i els cànons estètics, també. Com a mestra assumeixo el canvi. I tot i que no aprovo que criatures que encara no tenen ni 10 anys siguin els qui decideixen la roba que es posen i com es pinten les ungles, callo, per no interferir en l’educació que reben a casa. Amb tot, entre uns i altres potser hauríem de fomentar que els nens, nenes i adolescents d’avui es comportin, es vesteixin i visquin la vida en consonància a l’edat que tenen. Sé que és difícil, perquè el poder mediàtic és poderós i perquè anar contra corrent sempre resulta complicat; però si nosaltres com adults prediquem amb l’exemple i no donem a la imatge un pes específic tan important, potser aconseguirem que els nostres fills i els nostres alumnes potenciïn altres valors que actualment han passat a segon terme.

Per saber-ne més…

El llistat de les influencers que més seguidors adolescents (i no tant adolescents) tenen. Fora bé donar un cop d’ull si teniu fills i filles de 12 anys en endavant…

Tatuatges i menors d’edat… Un post interessant, on s’explica el buit legal al respecte.

El culte a la imatge, a l’aula i a la vida   –  El culte a la imatge en nens i adolescents, articles que parlen d’aquest fenomen que s’estén entre els infants, preadolescents i adolescents d’avui dia.

Deja un comentario