El concepte més bàsic de la paraula generació fa referència a un grup d’individus que conviuen en un mateix espai de temps. En el post d’avui ens centrarem en l’anàlisis de la generació que tenim a les escoles actualment, l’anomenada Generació Z , i mirarem d’entendre-la una mica millor.

La Generació Z, designa als nens i joves nascuts entre el 1995 i l’actualitat, i comparteix molts trets amb la generació dels seus pares, la coneguda com a Generació Y o la dels mil·lenials, els nascuts entre el 1980 i el 1995.

Molt s’ha dit sobre ells… Per una banda se’ls considera la generació digital i hiperconnectada per excel·lència, però al mateix temps es parla d’ells com els nens més narcisistes i malcriats de la història. No voldríem caure en tòpics ni en el parany de fer judicis de valor simplistes, perquè la història ens demostra que cada generació respon a un entorn social, polític i econòmic que no pot obviar. Per tant, cal ser uns bons observadors de l’entorn dels nostres fills i dels nostres alumnes per mirar comprendre’ls millor i així poder ajudar-los al màxim en el seu procés d’aprenentatge.

Així doncs, i segons els estudis sociològics més recents, aquests són els trets fonamentals dels alumnes d’avui dia:

  • Aspectes positius de la Generació Z:

1.- Són nadius digitals amb tot el que això suposa: no els espanten els avenços i es mouen sense por envoltats per les noves tecnologies.

2.- Gestionen millor la hiperactivitat i la sobreestimulació. Tenen més facilitat per treballar en equip i fer vàries coses simultàniament. Prefereixen la imatge a la paraula i són força creatius a l’hora de treballar amb conceptes i reclams visuals.

3.- Són fills de la globalització. El món està al seu abast. Amb un clic són capaços de viatjar a l’altra punta del planeta i tenen accés a informació específica i de qualitat de forma immediata.

4.- Estan més conscienciats per la sostenibilitat del planeta. Són més curosos i molt més respectuosos amb l’entorn que els seus predecessors i estan més sensibilitzats a contribuir en el seu manteniment.

5.- Els seus pares, els mil.lenials, són la generació més ben preparada de la història; els ajuden força i tenen criteri suficient com per complementar la seva educació amb activitats extres adients.

  • Aspectes negatius de la Generació Z

1.- Criança. Creixen amb la creença que són especials. I els eduquen a pensar que ho poden aconseguir tot si s’ho proposen. Es frustren amb facilitat, per això reclamen medalles de participació encara que quedin els últims en una competició. La vida real sovint els demostra que no tenen el que volen només amb desitjar-ho i al final se n’adonen que potser no són tan especials com els han volgut fer creure .

2.- L’excés tecnològic  i l’afany per tenir likes de vegades els porta a viure de cara la galeria. La seva competència digital és inversament proporcional a la competència en relacions personals entre iguals, que els costen més de gestionar perquè sempre volen ser el centre del món.

3.- Creixen en un entorn d’impaciència, perquè quan volen alguna cosa, Amazon els hi proporciona de forma instantània. Es descarreguen sèries senceres sense haver d’esperar els capítols de la setmana següent i ho poden tenir tot de forma immediata.

4.- Viuen en un entorn coorporatiu on ningú els ha ensenyat a bellugar-se i els joves acostumen a mostrar-se insegurs en les seves relacions laborals, donat que estan més avesats a les virtuals. Laboralment es veuen desbordats per una competitivitat que s’imposa i on no hi ha medalles de consolació.

Sovint ens queixem que són malcriats, egoistes i que no saben esperar. Però el cert és que ells, com nosaltres, només són el fruit del que han viscut. Els seus pares no són ni millors, ni pitjors del que vam ser nosaltres o els nostres avis. Simplement són fruit d’una època on els ímputs que reben són diferents. Viuen immersos en una societat de consum on els artilugis destinats a cuidar a les criatures s’han multiplicat per mil, on hi ha revistes i pàgines web especialitzades en donar consells a pares i mares primerencs i on les últimes tendències imposen una dinàmica de la qual és difícil fugir. En definitiva, els nostres alumnes d’avui han crescut sobreprotegits amb la millor de les intencions: van amb cinturó de seguretat a tot arreu, porten cascs protectors, genolleres i artilugis de tota mena. Viuen envoltats de mobles ergonòmics, d’humificadors d’aire per evitar al·lèrgies que fa dècades ni existien, de terres tous per evitar rascades i cantoneres encoixinades per estalviar trompades. Els tenim distrets contínuament per tal que no s’avorreixin, els donem explicacions per a tot i els aplanem el camí contínuament per tal que pateixin el mínim possible… Volent el millor per a ells els convertim en persones emocionalment inestables i  el seu benestar depèn de que l’entorn sempre estigui al seu grat.

Però no hem d’oblidar que també porten horaris frenètics i que sovint estan sobresaturats d’activitats que els donen poc marge de maniobra.

Per això és important que al final recordem que el sentit comú és el més preuat de tots els sentits. Hi ha complicitats i dinàmiques familiars que malgrat el pas del temps traspassen generacions. Compartir coneixements i experiències entre membres de diferents generacions és el més enriquidor que hi ha. Tant se val si formem part de la Generació Z, X, Y o M! Quan les generacions s’ajunten i aporten el bo i millor de cadascuna, tot acaba tenint sentit. I és per aquesta raó que les relacions entre avis, pares i fills són una de les millors fonts que els podem oferir als nens i nenes d’avui perquè creixin amb valors que els han de servir avui, demà i sempre.

I  avui us adjunto uns enllaços que no us podeu perdre, perquè crec que són especialment interessants:

  • Si vosaltres sou Mil·lenials, heu de veure aquesta entrevista a Simon Sinek. Desborda sentit de l’humor. Dura quasi 15 minuts, però us asseguro que val molt la pena i us farà reflexionar i a l’hora, passar una bona estona.
  • Per altra banda, el vídeo d’ACADEMIA PLAY on s’exposa magistralment i només en 4 minuts un resum de les característiques de les últimes 4 generacions de la història. De ben segur que us vereu reflectits en la vostra.

Un comentario sobre “L’actual Generació Z i els seus pares. Claus per entendre’ls millor.

Deja un comentario