El poder de les xarxes socials és una realitat tan òbvia, que costa d’eludir. Si bé és veritat que actualment hi ha cada vegada més veus que proposen endarrerir el màxim possible la compra del primer mòbil i el seu ús a les escoles i instituts, també és cert que molts són els nens i adolescents que tenen accés a les xarxes i utilitzen determinades aplicacions, juguen a alguns dels seus jocs, participen en la creació de tik toks familiars i/o segueixen personatges desconeguts per a molts adults.

El cas és que els adolescents d’abans que folraven les seves carpetes amb els ídols del moment formen part de la prehistòria. Els ídols d’avui es passegen per internet. Són molt més nombrosos, molt més efímers i molt més poderosos, donat que entren a les cases a cop de clic i marquen tendència a cop de reel. Tenen poder i ho saben.

I com a adults que som és bo que sapiguem qui són, perquè encara que restringim l’ús del mòbil i les xarxes als nostres fills i alumnes, no és menys cert que poden tenir accés a determinats continguts amb els dispositius d’altres amics i companys i que segur participen de converses on es comenta allò que nosaltres il·lusament pretenem vetar.

Així doncs, aquí us exposem alguns conceptes que cal saber distingir i alguns noms que cal conèixer:

Influencer: persona amb capacitat per crear tendència i influir sobre l’opinió dels altres. Publiquen textos, imatges o vídeos curts opinant sobre diferents temes. Alguns tenen milers de seguidors, però d’altres, superen el milió i viuen gràcies a la publicitat de les marques que es posen al seu servei. Marta Díaz, Dulceida i Laura Escanes són algunes de les influencers més reconegudes del moment.

Streamer: persona que es dedica a transmetre contingut divers a temps real a les xarxes: videojocs en directe, tutorials, xerrades o esdeveniments (concerts, programes de televisió, entrevistes…). Utilitzen plataformes com Twitch, Facebook Gaming, Kick, You tube live. En l’àmbit nacional destaquen Ibai, Rubius, Auronplay o Spreen.

Youtuber: Tenen un canal propi de youtube on pengen les seves gravacions. El youtuber, a diferència de l’streamer, edita el contingut prèviament i per tant, el controla millor, perquè no utilitza el directe. Destaquen: Mikecrack, el Rubius, Vegetta777…

Molts són influencers, streamers i youtubers a la vegada, perquè es mouen en diferents plataformes i utilitzen diferents canals per difondre els seus continguts. Els seus seguidors són legió. I alguns fins i tot han publicat llibres que han estat best sellers entre adolescents: “De casi todo se aprende”, de Paula Gonu.

Tiktoker: creador de contingut a TikTok. Els vídeos que comparteixen són d’un màxim de 20’’. La plataforma controla, mitjançant algoritmes, la temàtica dels tiktoks que consumim (balls, tattoos, animals, música…) i així ens bombardeja amb altres del mateix estil. Alguns dels tiktokers més famosos: Benjikrol (amb 35 milions de seguidors), Rosalia, Twin Melody, Samuel López….

Reel: Video curt que compartim a les xarxes. La diferència amb les stories, és que són permanents i no efímers.

Threads. Xarxa social associada a Instagram. Pretén ser la competència directa de X (antic Twitter).

Per saber-ne més…

Els streamers i youtubers més seguits per nens i adolescents.

Els 20 tiktokers més seguits a España, amb milions de seguidors entre els quals, probablement hi ha bona part del nostre alumnat.

Threads, què és i guia de funcionament.

A qui segueix la generació Z?, resum dels influencers més seguits per joves i adolescents d’avui.

Els 50 influencers més seguits a España al 2024, la llista especifica qui és qui, per què són capdavanters i quants seguidors tenen.

Deja un comentario