Malauradament les vacances escolars no s’ajusten gens a la vida laboral de les famílies amb criatures, per tant, quan comença l’estiu, el trencaclosques de la conciliació familiar pateix un daltabaix considerable a la majoria de llars.

En èpoques com aquestes, les desigualtats es fan més paleses que mai i aquesta és la raó per la qual resulta ben difícil fer un post genèric al respecte. Diversos són els factors que condicionen l’estiu dels nens, tot i que bàsicament es redueixen a tres aspectes ben obvis:

 1.- Els recursos econòmics de les famílies.

 2.- La disponibilitat dels avis.

 3.- El fet que els progenitors (o al menys un d’ells) tingui flexibilitat horària.

Així doncs, les opcions de les famílies s’amplien o es redueixen segons les seves circumstàncies particulars. A saber…

  • Si els dos progenitors estan a l’atur, la criatura dependrà de possibles beques per realitzar alguna activitat estiuenca de caràcter més lúdic.
  • Si un dels dos treballa, l’altre es pot fer càrrec dels fills, però probablement no els podran oferir moltes opcions extres, perquè les activitats tenen un cost setmanal força elevat.
  • Si pare i mare treballen, dependrà molt de com puguin combinar-se els dies de vacances, dels ingressos econòmics concrets i del recolzament familiar que tinguin.

Lògicament, els ingressos familiars són la clau i tenen un poder essencial. Perquè dels ingressos dependrà la possibilitat de comptar amb cangurs, casals, colònies o, fins i tot viatges a l’estranger. Hi ha casals més econòmics que altres en funció de la mitjà pensió i del tipus d’activitat que realitzin: piscines, campus esportius, anglès, colònies, campaments, etc…

Els avis i la seva disponibilitat són l’altre element primordial en l’organització familiar. Juguen un paper fonamental aquestes dates. Les famílies tendim a abusar del seu temps i del seu espai  per diverses raons: per comoditat pròpia, perquè no ens queda altre remei o bé perquè ells mateixos s’ofereixen encantats de la vida, que de tots casos en trobem.

En conclusió, és evident que  el sistema social actual no dóna resposta a la realitat laboral de les famílies i davant d’això, cada unitat familiar s’enfronta a la situació de la millor manera possible. No podem cometre l’error de comparar ni de jutjar les diferents opcions, perquè cadascú gestiona com pot i com millor creu el temps estival dels seus fills en funció de les seves possibilitats, de la seva escala de valors i de la seva manera d’entendre la vida en general i l’educació en particular. Per tant, els consells acostumen a estar de més perquè tothom coneix la seva pròpia realitat i fins on pot arribar a l’hora de plantejar els períodes de vacances familiars.

L’any passat per aquestes dates vaig escriure un parell de posts respecte a aquests temes que van tenir una molt bona acollida per moltes de les famílies que em llegeixen. Donat que alguns de vosaltres m’heu demanat els enllaços que hi apareixien, em sembla oportú  recuperar-los per si necessiteu refrescar alguna de les opcions que plantejàvem aleshores:

I arribats a aquest punt us desitgem a tots unes molt bones vacances.

Sigui quina sigui la vostra realitat, penseu que l’estiu és una època fantàstica per passar més estones amb els vostres fills i filles, per parlar de tot amb ells, per jugar i, en definitiva, per estrényer vincles; perquè més que els casals, els viatges i les activitats que facin, ells valoren les estones que passen amb vosaltres. Us ho puc assegurar, perquè cada any, quan tornen és el que més expliquen a classe.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s