Educar és una carrera de fons i, sens dubte, una de les activitats més complexes que hi ha, donat que s’allarga en el temps i no existeix cap manual d’instruccions que ens expliqui com fer bé les coses. I la societat actual, amb el ritme de vida que sovint ens imposa, les presses i les obligacions ineludibles que tots tenim, no ens faciliten gens la feina. Així doncs, amb tota probabilitat,  les millors mares, els millors pares i els millors mestres del món haurem comès alguna vegada alguns dels errors que descriurem en aquest post, perquè tot i que moltes vegades som coneixedors de la teoria i, en general sabem quina és o hauria de ser la manera correcta d’actuar, la realitat d’una vida quotidiana que sovint ens altera i ens estressa,  ens porta a perdre la paciència sovint i a no estar a l’alçada de les circumstàncies més vegades de les que desitjaríem.

Així doncs… Preparats per llegir tot allò que no fem bé???  Doncs endavant! I que tiri la primera pedra qui no hagi comès alguna d’aquestes equivocacions més vegades de les que voldria!

  1.- Donar el mòbil a la criatura per tal que es distregui i ens deixi tranquils (en un restaurant, a la consulta del pediatre, mentre menja…)

  2.- Donar Dalsy a la criatura quan no es troba bé i/o té febre i portar-lo a l’escola.

  3.- Transmetre’ls les nostres manies, les nostres pors o els nostres neguits.

  4.- Deixar-los guanyar quan juguem amb ells.

  5.- Fer els seus deures.

  6.- Deixar que mengin el que volen i que no mengin el que els convé.

  7.- Preparar-los la cartera o la roba que s’han de posar quan ja tenen edat per fer-ho sols.

8.- Recollir les coses que deixen tirades per la seva habitació.

9.- Ser incoherents: Passar per alt un comportament que no ens agrada un dia perquè no tenim temps de discutir i al dia següent, posar-nos histèrics o renyar-los excessivament per haver fet el mateix.

10.- Cedir davant dels seus numerets (“pataletes” quan són petits, queixes reiterades quan són més grans).

11.- Ser hipercrítics amb ells i/o queixar-nos contínuament de tot allò que no fan bé.

12.- Decidir per ells.

13.- Fer-los sentir culpables.

14.- No posar límits o no fer-los complir.

Podríem seguir, però no és qüestió de deprimir al personal, ans al contrari…

Aleshores… Què caldria fer quan això ens passa?

La realitat és que no tenim la resposta. Perquè els pares, les mares i els mestres del món som humans i com a tals, no som infalibles. El més important és reconèixer que en ocasions no fem bé les coses. I no passa res. Assumir-ho és el primer pas i després haurem de procurar tenir-ho en compte per no reiterar el nostres errors en un futur. Però no ens hem de culpabilitzar en excés, ni ser excessivament crítics amb nosaltres mateixos quan fem el que resulta més ràpid, encara que no sigui el més convenient.

Perquè educar és complicat… Pel camí sorgeixen molts dubtes i és normal que de vegades no siguem prou resolutius; però mica en mica aprendrem a prioritzar i a establir amb les criatures una normativa concreta amb alguns punts innegociables que ens interessi aconseguir.

La constància serà un valor que haurem cultivar, perquè els nens la necessiten per interioritzar allò que els volem transmetre i requerirà d’un esforç extra per part nostra que amb el ritme de vida que portem ens resultarà difícil de mantenir.

Amb tot… No us angoixeu en excés i tireu del vostre sentit comú. I sobre tot, no us deixeu enlluernar pel que fan o us expliquen els altres. Sovint creureu que les famílies que teniu al voltant fan les coses millor que vosaltres.  No us deixeu enganyar per tot el que us diuen!!! Desconfieu!!!!Com diu el “refranero popular”, en todas partes cuecen habas i no es oro todo lo que reluce. Així que estigueu ben tranquils… La perfecció no existeix i segur que no fem les coses tan malament com ens pensem de vegades.

Així que calma, tranquil·litat i paciència… I si les coses no surten com voldríeu i cometeu algun error, no us desanimeu, feu ús del bon humor i a tornar-ho a intentar, que la perseverància a la llarga dóna fruits.

I sobre tot, penseu una cosa; si féssim una llista amb tot allò que fem de fàbula amb l’educació dels nostres fills i dels nostres alumnes, seria molt més llarga que la que hem fet avui amb els errors que cometem. Així que molts ànims i bona setmana!

I per acabar, com sempre, uns enllaços que, segons els experts, ens poden ajudar a no cometre els errors més típics que tots coneixem, tot i que no sempre ens resultarà fàcil dur-los a terme.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s