L’estiu és temps de relax i de desconnexió i si la situació personal de cadascú ho permet, durant aquestes setmanes, procurem descansar i viure la vida amb un ritme més lent.

Si hem tingut sort i l’estiu ens ha tractat bé (desgraciàdament no haurà estat així per a tothom), començarem el temut setembre amb les piles carregades i un munt de bons propòsits que mirarem de mantenir, amb més o menys èxit, a mida que vagin passant les setmanes.

El moment vital de casdascú condicionarà clarament els propòsits que ens fem de cara al setembre.  Així doncs, aquests  variaran en funció de l’edat i de les situacions personals que ens estigui tocant viure, perquè en aquesta vida, tot són etapes i en funció a la que estiguem visquent, les nostres prioritats seran unes o unes altres.

Com ja vaig comentar una vegada, la meva afició per les llistes de propòsits em ve de lluny. La lectura de llibres com el MÓN GROC (de l’Albert Espinosa), EFECTO ACTITUD (de Víctor Kuppers) o FEMENINO SIN LÍMTES (de Iolanda López ) que us recomano de totes, totes, van fer que incorporés les llistes i la escriptura a la meva vida de forma sistemàtica. I sigui quina sigui la vostra edat, us animo a fer la vostra llista pròpia ara que comença setembre, tenint en compte les vostres necessitats concretes, la vostra etapa vital i les següents consideracions universals:

  • És imprescindible no oblidar que hi ha un munt de factors que no estan a les nostres mans i que la vida decideix per nosaltres un munt de vegades, per tant, el llistat de propòsits que fem es pot convertir en paper mullat d’un dia per l’altre (sempre és important tenir-ho present, tot i que no ens ha de desanimar a l’hora d’elaborar la nostra llista particular).
  • Deixar els nostres objectius per escrit en un lloc visible ens ajudarà a ordenar la ment i a recordar les nostres intencions.
  • Cal recordar que les llistes són orientatives i no ens han d’obsessionar… Simplement han d’ajudar-nos a posar ordre, no pas a estressar-nos més. Si no compleixen aquest objectiu bàsic… Fora llistes!
  • Els objectius que ens proposem haurien de ser pocs i assumibles. Si no sou uns superdotats, no us emocioneu en excés a l’hora de redactar propòsits: aprendre rus, anar al gimnàs, treure’s el carnet de conduir, perdre 10 Kg abans de Nadal, deixar de fumar i seguir conservant el seny al mateix temps, són tasques incompatibles, heu de tenir-ho clar. Per tant, trieu bé amb què voleu centrar les vostres energies.
  • I sobre tot, sobre tot, sobre tot… Siguem realistes. Com ja hem comentat altres vegades, recordem que voler no sempre és poder; per tant, no ens capfiquem en objectius que ens vinguin grans des del principi.

Així doncs, deixem enrere l’agost i entrem de ple al Setembre, que per definició és un mes d’inicis i els inicis, estan per encetar. Per això, si tenim nens, adolescents o joves al nostre voltant, estaria bé que els ajudéssim a planificar una mica la temporada que comença, perquè mirar el futur immediat amb una mica de perspectiva i reflexionar sobre el que ens espera i sobre quina volem que sigui la nostra actitud al respecte, és una bona manera de començar un nou curs, una nova etapa o un nou període laboral o acadèmic. És important no deixar-nos desbordar per tal de poder donar cabuda a tot el que realment és important.

Si els nostres fills i els nostres alumnes veuen que nosaltres, com a adults que som, procurem organitzar-nos i mirem de ser cada dia millors professionals i millors persones, ells procuraran fer el mateix. És per això que el setembre és un bon mes per donar eines als més petits i planificar junts la nova etapa: organitzar horaris familiars, agendes, preveure extraescolars, decidir com distribuïrem el temps del que disposarem per les tardes i com enfocarem les relacions amb la gent que ens envolta. Perquè buscar l’equilibri familiar i personal que tots necessitem per tal de tirar endavant amb el nostre dia a dia és una tasca difícil i no es pot improvitzar.

Aquí teniu els meus propòsits… Veureu que són molt pocs, perquè a mida que he anat fet anys han disminuït considerablement i es redueixen a quatre:

1.- Dedicar temps a la salut i a la gent que estimo (alumnes inclosos).

2.- Tenir paciència (a la vida en general i a la feina en particular).

3.- Procurar controlar l’estrés i mirar de disfrutar de la rutina diària sense agobiar-me massa.

4.- No perdre el bon humor ni les ganes d’aprendre coses noves .

En definitiva, mirar de sobreviure amb bon humor al ritme que imposa la vida quotidiana, que no és poc. Enrera queden altres ambicions antigues que he anat desestimant amb el temps, o bé per canvi de prioritats o bé perquè les dosis de realitat m’han fet veure les coses d’una altra manera (els anys no perdonen…)

Sigui com sigui, amb llistats de propòsits o sense, us desitjo un bon inici de temporada acadèmica, laboral, personal, professional o el que s’escaigui. I no us deixeu impressionar pel concepte aquest que tant de moda està actualment: síndrome postvacacional, diuen?… Bah!… Vosaltres, ni cas! I endavant, que fa pujada!

I si teniu ganes d’aprofundir més en el tema i voleu eines concretes, us deixo dos enllaços interessants:

► Si sou mestres, pares, mares o avis i àvies,  aquí teniu un recull de 5 articles que us poden ajudar a encarrilar aquest setembre que ara comença : consells, apps organitzatives, paraules d’ànim… En fi! Tot allò que cal per tal que mestres, nens i famílies comencem un nou curs amb alegria: http://www.cristic.com/5-articulos-la-vuelta-al-cole/

►El blog de la Iolanda López, on trobareu la seva pròpia llista i un munt de reflexions que val la pena llegir amb calma: http://lopeziglesiasiolanda.blogspot.com.es/2017/08/post-del-viernes-resumir-para-agradecer.html

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s