Arriben les vacances i molts pares no saben com abordar el tema dels deures d’estiu, perquè al llarg del curs hi hagut molta polèmica i molta controvèrsia al respecte.

Cal que a l’estiu els nens dediquin un temps diari a repassar tot allò que han après al llarg del curs? És una imprudència deixar-los descansar durant dos mesos sencers? O, pel contrari, és necessari que desconnectin de qualsevol activitat acadèmica?

Jo diria que cal deixar-se guiar per les recomanacions de les escoles, pel sentit comú, per la realitat concreta de cada nen i per com cada família té estructurat el temps de vacances.

Personalment, sóc de l’opinió que cal marcar unes obligacions concretes al llarg de l’estiu, per tal que nens i nenes tinguin un full de ruta clar que els recordi que les vacances són un temps d’oci on tot hi té cabuda, però on no tot s’hi val.

Si plantegem a grans trets una sèrie de rutines i de pautes innegociables en forma de deures o de responsabilitats , situarem als nens i els ajudarem a saber què esperem d’ells al llarg d’aquestes setmanes, tot i que no hem d’oblidar que  l’estiu és també temps per improvisar i ser més flexibles.

Així doncs, planificar amb ells com enfocarem l’estiu, és una inversió de temps que ens ajudarà a aconseguir una millor convivència i actitud per part seva, perquè els nens responen molt millor si poden anticipar situacions. Per una banda, els donarem seguretat i, per altra, a nosaltres ens evitarà haver de repetir constantment què és el que esperem d’ells a cada moment.

A continuació us exposo una sèrie de consideracions que seria bo tenir en compte. Us poden ajudar a revisar el concepte deures i us poden servir per triar les que considereu que encaixen millor en el vostre model familiar.

  1.- La lectura hauria de ser innegociable en qualsevol època de l’any, i l’estiu no és una excepció. Llibres, còmics, diaris, revistes… Qualsevol lectura és font de cultura i de coneixement.

  2.- Els jocs de taula són una altra font d’aprenentatge inqüestionable, sempre i quan no “deixem guanyar” als més petits de la casa. Esperar el torn, acatar una normativa, pensar, tenir rapidesa de reflexes, saber guanyar i aprendre a controlar la ràbia quan perdem, són molts dels beneficis de qualsevol joc que vulguem compartir amb família i amics.

  3.- Les visites a museus, fires, pobles o llocs de diferent interès cultural haurien d’estar presents a la nostra agenda estiuenca. I hauríem d’acostumar als nostres fills a tenir la paciència d’anar als llocs que decidim visitar sense que es passessin l’estona de “morros” o manifestant avorriment.

  4.-Escriure un diari tres o quatre dies a la setmana de forma breu, explicant les coses que fem,  i fer-ho seguint unes pautes bàsiques concretes (utilitzant majúscules, puntuant les frases correctament, utilitzant unes paraules de vocabulari determinades) els ha d’ajudar a millorar l’expressió escrita i estructurar millor el pensament.

  5.- Fer encreuats, sopes de lletres, sudokus amb algú de la família pot ser una opció entretinguda per ampliar el vocabulari i estimular el cervell.

  6.- Utilitzar aplicacions educatives o jocs d’ordinador que fomentin l’agilitat mental (tipus Brain training) i jugar de forma individual o familiar, ajuda a millorar la nostra capacitat de raonament de forma lúdica.

  7.- Anar a comprar és també un exercici útil que podem fomentar (pagar, comprovar el canvi, buscar el que necessitem i comparar preus…)

  8.- Comprar un quadernet d’activitats de repàs del curs que hem fet a qualsevol llibreria especialitzada i pactar amb ells el número de pàgines setmanals que han de fer per acabar-lo abans del setembre, els ha d’ajudar a gestionar el seu temps i a organitzar-se.

  9.- Prendre compromisos i pactar determinades responsabilitats familiars depenent de l’edat: anar a comprar el pa, parar o desparar taula, recollir joguines, posar el banyador a assecar, preparar les torrades de l’esmorzar…

10.- Per fomentar la creativitat, podem fer alguna manualitat útil o alguna totalment inútil, però divertida.

11.- Pactar un temps individual diari en el que cadascú de la família es dediqui al que més l’interessi (llegir, descansar, mirar la TV, passejar) sense haver d’estar pendents dels altres, és bàsic per fomentar l’autonomia i l’estona de descans de tots els membres de la família.

12.- Fer alguna cosa útil sense esperar res a canvi (portar el cotxet dels més petits, fer companyia als avis, regar les plantes, ser conciliador amb els germans…)

13.- Escoltar música i aprendre alguna cançó en anglès, i ampliar així el nostre vocabulari.

En fi… El llistat pot ser llarguíssim. Decidiu el que més us convingui, però no oblideu que és important dur a terme allò que pacteu!

Molt bon estiu a tothom!!! Ens retrobem amb més temes educatius al setembre, tot i que al llarg dels mesos de juliol i agost estarem atents a l’actualitat i si s’escau, refrescarem el blog amb reflexions estiuenques que puguin resultar d’interès.

I, com sempre, aquí us deixo una sèrie d’enllaços que us poden ajudar a gestionar el tema dels deures. Alguns són realment molt interessants:

  • 39 DEURES QUE ELS TEUS ALUMNES VOLDRAN FER. És la pàgina que enguany s’ha convertit en viral. Val la pena donar-li una ullada:

http://natibergada.cat/els-30-deures-destiu-que-els-teus-alumnes-voldran-fer

  • Aquest enllaç proposa idees diferents per l’Infantil i Primària:

http://blog.petitexplorador.com/es/deberes-verano-infantil-y-primaria/

  • El llistat de deures que l’any passat es va convertir en viral (del professor italià Cesare Cata), en versió catalana adaptada pel diari ARA:

http://criatures.ara.cat/blogs/lapuntdocent/TOP-dels-deures-destiu_6_1373922597.html

  • REFLEXIONS diverses sobre els deures d’estiu:

http://faros.hsjdbcn.org/ca/articulo/recomanable-nens-facin-deures-durant-lestiu

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s