Ara que queden pocs dies per acabar el curs, ha arribat el moment de fer balanç. Sembla que aquest no hauria de ser el moment, perquè els mestres del món estem immersos en correccions d’última hora, elaboració d’àlbums, multitasques simultànies per acabar feines pendents, preparacions i assajos de cloendes i festivals de final de curs, tancaments de notes, comentaris finals, reunions avaluatives, excels interminables, organitzacions d’aula, calors insuportables i ànims alterats…

Sembla com si el món s’acabés d’aquí uns dies i com si no hi hagués d’haver un demà.

Doncs just ara és el millor moment per fer balanç, perquè encara ens queden uns dies per tenir a l’aula a les 25 personetes que han compartit amb nosaltres tot un curs escolar.

Amb ells hem viscut un munt d’hores lectives, activitats diverses, rialles, conflictes, “morros”, estones de lleure, nits de colònies, sortides, estones de tots els colors i ara és el moment de mirar enrere i valorar conjuntament la feina feta, perquè a la vida, és important saber tancar etapes. I quan un curs s’acaba, és evident que una etapa del creixement dels nostres fills i dels nostres alumnes acaba també amb ell.

Per tant, reflexionar amb ells sobre com ha anat el curs que finalitza és un exercici clau que ens ajudarà a veure quins han estat per a ells els millors moments, on han estat els entrebancs i quins han estat els aprenentatges més significatius que han adquirit durant tot aquest temps, tant a nivell personal com acadèmic.

Saber reflexionar és important. En totes les etapes de la vida. I quan més aviat aprenguem a fer-ho, millor, perquè és bàsic per assimilar el que hem après i per poder continuar amb més solidesa el nostre camí.

Però saber reflexionar  no és tasca fàcil. Els alumnes no saben fer-ho sols, i molts adults tampoc, no ens hem d’enganyar; perquè de vegades ens passa que no sabem ni per on començar i en canvi, en altres ocasions entrem en bucles interminables dels que no sabem com sortir. És per aquesta raó que és bàsic reflexionar a l’aula de forma col·lectiva, seguint unes pautes que ens ajudin a aprofundir i a assimilar el que anem aprenent i vivint, i a ser-ne conscients, així els acostumarem a fer-ho de forma autònoma el dia de demà…

Al cap i a la fi, a reflexionar també s’aprèn i és bo que des de les cases i des de les escoles acostumem als nostres fills i als nostres alumnes a practicar l’art de la reflexió de forma habitual.

Així doncs, si en aquesta bogeria que és el final de curs trobeu un moment per parar, podeu  plantejar als alumnes unes quantes qüestions claus, que poden variar segons l’edat o segons les característiques concretes de cada grup. Comentar les respostes amb ells i veure quins són els seus arguments al respecte, segur que us ajudarà, també a vosaltres, a autoanalitzar la vostra tasca com a mestres o com a pares. Aquí teniu algunes propostes que podeu plantejar:

▪ Quin és el moment del curs que recorden amb més “carinyo” i per què.

▪ Acadèmicament, quines de les coses noves que han après destacarien com a més importants.

▪ Amb qui han consolidat l’amistat?

▪ A quin company/a han “descobert” aquest any tot i que ja el coneixíen des de feia temps?

▪ A qui han incorporat en el seu cercle de bons amics i per què.

▪ Quina assignatura els ha suposat més esforç i per què.

▪ Anomenar tres moments divertits del curs.

▪ Anomenar algun moment en què s’hagin enfadat o sentit malament per alguna raó.

▪ Quin creuen que és el seu punt fort i el seu punt fluix a nivell acadèmic.

▪ Quin creuen que és el seu punt fort i el seu punt feble a nivell personal.

Us sorprendrà veure que resulta molt enriquidor comentar i intercanviar opinions i punts de vista sobre aspectes diversos i experiències viscudes.  A casa, també ho podeu provar i veureu que si ho feu de forma regular, us acostumareu a dialogar, opinar i conversar de forma natural amb els vostres fills i us anirà bé per estrènyer vincles i per conèixer millor què pensen de les coses i no donar-les per sentades.

I dintre d’uns dies, quan el curs acabi i els alumnes marxin, arribarà el nostre torn, el dels mestres. El moment de fer el nostre propi  balanç del curs.

Per una banda, en l’àmbit personal haurem de valorar com hem ajudat a evolucionar als nostres alumnes, quin nivell de complicitat hem establert amb ells, amb les famílies, quin clima d’aula hem aconseguit i com hem sobreviscut al curs escolar que queda enrera.

Per l’altra, en l’àmbit acadèmic haurem de valorar si hem assolit tot el que ens proposàvem a principi de curs en cadascuna de les assignatures que hem impartit.

A més a més, no hem d’oblidar que burocràticament ens tocarà fer front a aspectes diversos:  revisions d’area,  programacions, tancament de protocols, memòries de curs, cursets d’estiu, noves rúbriques d’avaluació, consens de les metodologies que implantarem el curs proper, comissions de treball, reunions (de curs, de nivell, verticals d’àrea), actes internes que reflecteixin tots els acords als que hem arribat a totes les reunions realitzades, revisió de prioritats assolides, concreció de les noves, graelles per omplir i tot un llistat interminable de tasques que caldrà deixar llestes abans que comenci el proper curs…

Però no patiu. Com tothom sap, els mestres som uns privilegiats que tenim tres mesos de vacances, així que tindrem temps de sobra per abordar aquestes qüestions i moltes altres que ara no venen al cas.

Per tant… Bon tancament de curs i bon balanç! Que us sigui lleu!

I com sempre, us deixo uns enllaços que us poden resultar útils si us interessa el tema de la reflexió, tant a nivell personal com a nivell de la relació amb els vostres fills.

 

Anuncis

One thought on “Fer balanç

  1. Fantàstic post Eva! Algunes metodologies de treball a les empreses, anomenades “àgils”, incorporen al final dels seus “sprints” o cicles de treball el que ells anomenen en slang “retros” o retrospectives, que consisteix en analitzar tot l’equip de treball no el què, sinó el com ho han fet. Aquestes sessions que es duen a terme en un timebox de 3h és un exercici molt sa per tot l’equip perquè permet millorar en el propers cicles. Esperem més posts com aquests!

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s