El post d’avui està dedicat a tots els qui en aquests moments estan passant per un mal tràngol vital. Sigui quina sigui la seva magnitud. Perquè de vegades l’adversitat apareix quan menys te l’esperes i quan arriba, un no pot fer res més que entomar-la com bonament pot. La fatalitat, sigui quin sigui el seu origen, arriba a formar part de la vida de tots algun dia, ningú se n’escapa i no sé si és possible estar preparats per encarar-la. I tot i que les creences personals de cadascú i la fortalesa interior sens dubte ajuden a entomar el dolor, la desgràcia o la pèrdua d’un ésser estimat amb més o menys serenor, el cert és que hi ha situacions a la vida que són d’una intensitat colpidora i deixen sense paraules. I l’evidència és, que a les escoles i a les cases, no s’acostuma a tractar amb profunditat aquest tema fins que no arriba el moment en què ens hem d’enfrontar a la situació que ens ha desestabilitzat. Potser ja està bé que sigui així, perquè potser no cal anticipar els mals moments i propiciar una angoixa innecessària.

No sé…

El cas és que quan un alumne s’ha d’enfrontar a l’adversitat, es genera una situació de desequilibri difícil d’abordar. I més en el món en què vivim, perquè als nens i nenes d’avui en dia se’ls embolcalla i protegeix en excés des del mateix moment que neixen amb mesures de seguretat, proteccions parentals i artilugis diversos destinats a preservar el seu entorn que fa uns anys ni tan sols existien. Per tant, quan viuen una situació impactant en forma de malaltia, calamitat, pèrdua o accident de conseqüències irreparables, el cop és d’una intensitat que costa molt de gestionar i sovint, els adults que som amb ells, poca cosa podem fer més que estar, ser allà, acompanyar i posar-nos en mans de professionals.

Hi ha un llibre que aborda aquest tema d’una manera molt aclaridora. La seva lectura és força impactant i totalment recomanable, perquè ajuda a reflexionar, a ser conscient i a cultivar una qualitat que ens ha de ser molt útil a la vida: la resiliència (capacitat per fer front a les adversitats i superar-les aconseguint una transformació personal positiva) i ens explica què podem fer per entrenar-la.

Seria bo que tots els adults llegíssim aquest llibre (o algun de semblant) en una època vital plàcida, per així poder copsar la informació de forma més objectiva i lúcida, sense estar desbordats per la incertesa o el dolor quan el llegim. El llibre porta per títol “Superar la adversidad” i el seu autor és el psiquiatra Luís Rojas Marcos. La seva lectura ens fa adonar de la fortalesa de les persones i de la nostra capacitat d’adaptació i de supervivència. Ens ajuda a veure que som més vulnerables del que creiem, però també més resistents del que imaginem i ens dóna recursos per poder fer front a situacions traumàtiques.

Però si sou pares o mestres i el que necessiteu és que els vostres fills i alumnes coneguin la paraula resiliència i aprenguin a fomentar-la, no deixeu de llegir aquests enllaços.

Saber que l’adversitat existeix i forma part de la vida, no ens ha de deprimir ni desanimar. Al contrari, ens ha d’ajudar a gaudir més de la vida quotidiana quan la tenim i a saber disfrutar de les petites coses que ens envolten, que són moltes; però desenvolupar la nostra capacitat de resiliència i la dels nostres alumnes, mai està de més i és bo saber que es pot entrenar. És bàsic donar eines als nens i adolescents per tal que aprenguin a ser forts davant els entrebancs de la vida, ja siguin petits o grans, perquè algun dia s’adonaran que l’adversitat existeix i que de vegades, quan arriba, ho fa per quedar-se. I també és bo saber que hi ha armes que t’ajuden, si més no, a poder conviure amb ella, o fins i tot, et poden ajudar a superar-la.

Molt ànims!

Anuncis

2 thoughts on “L’adversitat a l’aula i a la vida

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s