Que l’educació és una peça clau en el desenvolupament de les persones i dels pobles és una qüestió innegable.

Cada any l’informe PISA s’encarrega de valorar, comparar i avaluar els diferents sistemes educatius d’arreu del món en funció del rendiment dels seus alumnes en tres àrees determinades: Comprensió lectora, matemàtiques i ciències. Hi ha qui dóna una importància extraordinària als seus resultats i hi ha qui considera que l’informe és paper mullat i que l’única cosa que fomenta és la competitivitat entre països i civilitzacions.

Com sempre, la polèmica està servida.

Avui, però, ens centrarem en curiositats que no es medeixen en cap informe oficial però que, sense cap mena de dubte, contribueixen a configurar la nostra manera de fer, de ser i d’entendre les coses, perquè  cadascú ha estat immers en un sistema educatiu en funció del lloc i l’època on li ha tocat néixer, la qual cosa influeix, forçosament, en la nostra manera de veure les coses.

Posem alguns exemples concrets … Què hauria passat si haguéssim nascut i estudiat a…?

1.- A Japó, la Llei fonamental d’educació es la mateixa des de 1947!!! Un récord!!! I una de les assignatures que tenen al llarg de tota la Primària és economia i vida domèstica. A més, a les escoles no hi ha personal de neteja i són els propis nens els qui tenen l’aula i les instal·lacions netes cada dia (a més d’un ens hauria anat de fàbula néixer al Japó!)

2.- Finlàndia encapçala el rànking educatiu europeu des de fa un munt d’anys. La màxima de l’educació finlandesa és “Cal preparar els alumnes per a la vida i aconseguir que estudii només qui realment vol estudiar”.  I a Finlàndia, qui no està motivat per estudiar, no se’l deixa de banda,  se l’orienta i se’l prepara per dominar una professió pràctica i útil el més ajustada possible a les seves possibilitats.

3.- Cuba és un exemple que demostra que la inversió en Educació pot moure un país sencer. Al 1961 tenien un analfabetisme important i van mobilitzar més 250.000 professors començant un procés d’alfabetització de tot un país que ha arribat a aconseguir els millors  especialistes i professionals d’arreu del món en molts àmbits. Avui en dia, molts països es rifen els seus metges, enginyers i informàtics.

4.- Segons explica Dani Sánchez (campió del món de billar en 4 ocasions) a Corea del Sud el billar a tres bandes és una modalitat que s’imparteix com a assignatura en moltes escoles del país: aporta disciplina, precisió i concentració, així com conceptes que proporcionen una base sòlida en matèries com la física i les matemàtiques.

5.- Xina és un dels països més competitius del món a tots els nivells. La seva educació es basa encara avui en els principis de Confuci: el respecte a les jerarquies socials i el sacrifici dels interessos individuals en nom dels col·lectius. La gent gran és respectada i venerada sense discussió.

6.- A Rússia, pràcticament no hi ha fracàs escolar, però l’exigència i el nivell de responsabilitat de les escoles és molt elevat. Els alumnes tenen menys hores lectives, però fan unes 10 hores de deures setmanals.

7.- Als Països Àrabs el nivell dels escolars és força irregular. No sempre hi ha prou implicació per part dels governs; en canvi, les dues Universitats actuals més antigues del món i molt prestigioses en el seu moment, estan a Marroc (al-Qarawiyyin, situada a Fez i fundada l’any 859 per una dona!) i a Egipte (al-Azhar, situada a El Cairo) .

8.-També cal fer constar Canadà, que presumeix de tenir l’escola més inclusiva del món. Diuen que és el país on l’educació és més equitativa:  no hi ha diferència de gèneres i es dediquen molts recursos a les persones amb alguna discapacitat, per tal que tinguin les mateixes oportunitats reals que la resta.

9.- Als països africans  la realitat és molt diferent. A Kènia , per exemple, l’educació no és obligatòria. I a Somàlia, només el 13% dels nens i el 7% de les nenes estan actualment escolaritzats. És una realitat que caldria combatre entre tots.

10.- A Nova Zelanda, a l’altra punta del nostre món, les escoles tenen les seves assignatures diàries: matemàtiques, art, tecnologia, estadística, llengua, salut i educació física, ciències i idiomes; però treballen al mateix temps 5 competències bàsiques molt  interessants: pensament, ús de símbols i textos lingüístics, autogestió, relació amb els altres, participació i contribució.

En fi… Tot plegat ens convida a reflexionar i a entendre que bona part del que som no depèn només de nosaltres, sinó de circumstàncies que no depenen de la nostra voluntat. L’educació és clau pel futur del món, és evident. En mans dels nens i nenes d’avui està el futur de tots, i és per aquesta raó que hauríem de fer entendre als nostres fills i als nostres alumnes que altres realitats coexisteixen al mateix temps que la nostra, i que seria molt bo que tots plegats deixéssim de mirar-nos tant el melic i de creure que la nostra manera de fer és millor que la dels altres. Si uns i altres estéssim més atents a tot el que la resta del món  ens pot aportar, probablement tots sortiríem guanyant i segur que ens acabaríem entenent molt millor.

I dit això, avui us deixo tres enllaços:

I per acabar només recordar que l’educació en valors no es mesura enlloc, però que per créixer com a persones és fonamental. I estic totalment convençuda que sempre, sempre, sempre, acaba donant els seus fruits.

 

Anuncis

One thought on “10 curiositats educatives d’arreu del món

  1. En unpais donde impero y sigue imperando el amiguismo y losintereses de unos pocos, nunca llegara a ninguna parte. Los pocos intentos de hacer algo bueno en la educacion siempre se han topado con los intereses. Que fue de la enselanza operativa? pues al garete porque las editoriales se echaron encima del ministro de turno o de los amigos cercanos al mismo. En todos losgobuernos aparece unlumbreras que lo estropea mas y mas. Asi nos luce el pelo. Para terminar de luarla los papas contra los trabajos escolares en casa. Quiza tendriamos que empezar por examinarlos a ellos para ver que nivel cultural tienen.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s