Sempre he pensat que al món hi ha més gent bona que dolenta. És el que crec i el que sempre miro de transmetre als meus alumnes. He de reconèixer, però, que els últims aconteixements a nivell social i mundial que estem vivint, m’han fet dubtar d’aquesta afirmació que sempre he defensat amb contundència. Error! Només cal donar un cop d’ull a la història en general i al nostre voltant en particular per comprovar i constatar que la gent bona, respectuosa, tolerant i solidària està per tot arreu.

Per reafirmar-me en el que penso i en el que pretenc transmetre a classe, he fet un exercici de recerca i resum de persones i institucions que demostren que la realitat és aquesta. El que passa, és que a les bones persones no se’ls fa tanta propaganda com a les altres i no són portada dels diaris que llegim cada dia; però d’existir, existeixen… I són un exemple a seguir per a tots els que volem fer del nostre, un món millor.

El concepte d’educació en si mateix i l’educació en valors i per la Pau, haurien de ser un puntal clau que totes les escoles del món haurien de tenir molt present. És per això que els educadors: pares, mares i mestres hem de treballar els valors a les cases i a les escoles i donar a conèixer  als nostres fills i alumnes a tots aquells que treballen o han treballat, per la Pau i per l’Educació, i que haurien de ser font d’inspiració. Aquí en teniu uns quants exemples, tot i que n’hi ha molts més que poden fer-nos reflexionar una mica:

1.- Confucio, filòsof xinès (551-479AC): “On hi ha educació, no hi ha distinció de classes.” “Aprendre sense reflexionar, és malgastar energia”

 2.- Aristòtil, filòsof grec (382-322 AC): “Ensenyar no és una funció vital, la funció vital és aprendre”.

 3.- Ciceró, filòsof romà (106-43AC): “Instruir-se, instruir-se sempre: aquest és el veritable aliment de l’ànima”

  4.- Epiceto, filòsof grec (55-135DC):  “Acusar als altres de la mala sort pròpia és un signe de manca d’educació. El procés educatiu comença quan un se n’adona que aprendre està a les seves mans”

  5.- Plinio el jove, escriptor romà (62-113DC):  “L’hàbit és el mestre més eficaç”

  6.- Santo Tomás de Aquino, filòsof i teòleg italià (1225-1274): “En realitat, heu de témer a l’home d’un sol llibre”

  7.- Jean Jaques Rousseau, filòsof francès (1712-1778) : “Els nens tenen la seva pròpia manera de veure, de pensar i de sentir; no hi ha res més insensat que intentar substituir-les per les nostres”  –   “En educació és més important perdre el temps, que guanyar-lo”

  8 i 9.- Gandhi, pensador indi (1869-1948) i Maria Montessori, pedagoga italiana (1870-1952). Els dos van estar nominats al Nobel de la Pau en diverses ocasions, però no el van arribar a obtenir mai: “No oblidem que el futur està a les mans dels nostres fills i l’educació dels nostres fills està a les nostres mans”

 10.- Creu Roja i Mitja Lluna roja, moviment humanitari fundat el 1863 que aplega a més de 97 milions de voluntaris de tot el món (repeteixo: 97 milions de voluntaris!!!) i que ha guanyat el Nobel de la Pau en 4 ocasions per la seva tasca desinteressada ajudant a qui ho necessiti, independentment de quin sigui el seu país d’origen, la seva raça, sexe, ideologia o religió.

 11.- Albert Einstein, científic alemany (1879-1955):  “L’ única manera d’educar és donant exemple” – “L’aprenentatge és experiència, tota la resta és informació”  –  “Si busques resultats diferents, no facis sempre el mateix”

 12.- Jean Piaget, filòsof i psicòleg suís (1896-1980): “ L’objectiu fonamental de l’educació és aconseguir persones que puguin crear coses noves i no només repetir les coses que han fet altres generacions. L’educació ens aportarà gent creativa, inventors i descobridors.”

 13.- Paulo Freire, pedagog brasiler (1928):  “L’educació no canvia el món: canvia les persones que han de canviar el món”

 14.- Metges Sense Fronteres, ONG creada al 1971 i guanyadora del Nobel de la Pau l’any 1999 per la seva tasca humanitària.

15.- Un alumne meu, (2007): Algunes vegades aprendre coses també és divertit”

 I per acabar, només recordar-vos aquest proverbi xinès:  “Si fas plans per un any, planta arròs; si els fas per una dècada, planta un bosc i si els fas per tota una vida, educa a una persona.”

Si eduquem als nostres fills i als nostres alumnes concienciant-los que el seu futur i el de tots està a les seves mans i que en la bona educació i en el sentit comú està el camí, potser aconseguirem que el món del demà sigui un lloc millor per viure.

A continuació us facilito un munt d’enllaços on trobareu diversos reculls de frases educatives pronunciades per diferents personatges històrics, per si us heu quedat amb les ganes de llegir-ne més:

I una pàgina sobre Montessori, tan actual com sempre:   ●http://www.montessoriencasa.es/montessori-y-la-educacion-para-la-paz/

 

Anuncis

3 thoughts on “15 pensadors del tots els temps que cal tenir presents

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s