Quan era més jove, la paraula rutina tenia unes connotacions clarament negatives. L’associava a paraules com monotonia i avorriment.

A mida que he anat fent anys, la mateixa paraula s’ha anat omplint de matisos més positius, perquè per a mi, ara per ara, rutina també significa ordre i quotidianitat, coses que valoro molt més que abans.

Hi ha qui no suporta la rutina diària, perquè s’agobia quan veu que dia rere dia les dinàmiques es repeteixen. Pel contrari, hi ha qui la necessita, perquè qualsevol situació nova l’incomoda o li crea inseguretat.

En qualsevol cas, està clar que la rutina, per molt monòtona, avorrida o pesada que ens pugui resultar a vegades, és també un senyal que les coses rutllen. I hem d’estar contents i agraïts de poder gaudir d’ella el màxim possible.

Com a mare i com a mestra he constatat que les rutines són bones pel creixement, perquè ajuden a donar seguretat als nens, per tant, hem de proporcionar rutines diàries adequades als nostres fills i alumnes quan van creixent,  per tal que finalment, quan siguin adults, siguin capaços d’ajustar, complir i assumir amb alegria les rutines que els hagi de tocar viure en un futur.

La rutina és el costum de fer una cosa d’una determinada manera amb uns horaris previament condicionats. I els hàbits són rutines que nosaltres mateixos incorporem (o pretenem incorporar) a la nostra rutina diària per tal d’aconseguir una millor qualitat de vida.

Les rutines diàries de cadascú són variades depenent de la vida laboral, familiar o personal que un tingui en aquell moment. Depenen de molts factors: del tipus de feina que tinguem, de les nostres obligacions, de si tenim o no salut i de la nostra situació econòmica i personal. Normalment, les rutines són ineludibles i no sempre depenen de nosaltres, per tant les hem d’assumir perquè formen part de la nostra realitat (l’horari d’anar a l’escola, d’entrar a la feina, dels comerços on hem de comprar…). Els hàbits, en canvi, els podem triar i ens els podem autoimposar per tal de millorar la nostra qualitat de vida o els resultats d’allò que volem aconseguir, però integrar-los en la nostra rutina diària, tampoc resulta tasca fàcil.

Sigui com sigui, les persones normals i corrents hem d’acabar fent front a la nostra rutina particular de cada dia i el millor és aconseguir que ens agradi el màxim possible per tal de viure més contents.

Així doncs, per tal de facilitar que els nostres fills i els nostres alumnes visquin de la forma més positiva possible les seves rutines, tindrem en compte les següents consideracions:

1.- Que cadascú tingui clar què ha de fer diàriment de forma ineludible i fer-ho amb la millor actitud possible: llevar-se amb temps, esmorzar de forma saludable, complir l’horari laboral o escolar… Hem de deixar clar als nens quines són les seves obligacions (escolars i domèstiques) i els hem de fer entendre que donat que a vegades no tenim l’opció de triar, cal fer les coses amb bon ànim mirant de treure sempre el màxim profit possible.

2.- Que cadascú trobi la millor manera de planificar i organitzar les seves rutines:  hem de proporcionar als nostres fills i alumnes totes les eines possibles per tal que aprenguin a ser autònoms i organitzar-se bé escollint la manera que els ha de resultar més pràctica segons la seva forma de ser: utilitzar l’agenda, fer llistes, utilitzar programes informàtics diversos o apps especialitzades.

3.- Intentar ser disciplinats en la mesura del possible: És el punt més difícil d’assolir. La disciplina, l’esforç i la força de voluntat requereixen temps i paciència i avui en dia els adults disposem molt poc de les dues coses. Diuen que calen 21 dies perquè el cervell incorpori un hàbit i el reconegui com a propi. Però la constància és una qualitat molt difícil d’assolir. Si com a adults no la tenim, hem treballar-la i procurar que els nens la vagin adquirint mica en mica, marcant objectius petits que anirem ampliant progressivament. I és important que al principi ens tinguin al seu costat  i els ajudem a no rendir-se.

4.- Pensar que la rutina també pot ser flexible si és necessari: No ens hem de sentir esclavitzats. Hi ha coses que no es poden alterar (l’hora d’entrar a l’escola, per exemple), però si en algun moment cal modificar alguna pauta perquè sorgeix un imprevist, cal saber reaccionar. A la vida ens tocarà improvisar un munt de vegades; per tant, alterar la nostra rutina algun dia si és necessari, no ens ha d’angoixar ni crear estrés.

5.- Incloure a la nostra rutina diària alguna activitat que no ens vingui imposada: Seria bo que tant els adults, com els nens, disposéssim d’una estona lliure diària per dedicar a l’esbarjo (llegir el diari, mirar la TV, jugar, anar a prendre un cafè amb un amic, fer exercici…) que ens serveixi per oxigenar-nos una mica i encara que resulti complicat, hauríem de procurar no sacrificar aquesta estona posant com a excusa la manca de temps.

Hi ha persones que són molt disciplinades i saben complir els “tempos” que es marquen. Jo les envejo i admiro profundament perquè no és el meu cas. A mi em costa força complir els meus propòsits i és per això que valoro molt els consells i pautes que altres donen al respecte. En aquest sentit us adjunto aquests enllaços per si us poden resultar d’utilitat:

 • SOBRE LA TEORIA DELS HÀBITS ALS 21 DIES (a favor i en contra)

http://universoup.es/12/explorandoelhorizonte/el-mito-de-los-21-dias/

http://elpais.com/elpais/2014/12/16/buenavida/1418743679_996306.html

 • SOBRE EL DESENVOLUPAMENT DELS HÀBITS A L’ESCOLA I A CASA (des de P3 fins a 6è d’EP), segons un treball realitzat pel CEIP Sant Climent i que trobareu penjat a la xarxa.

http://www.xtec.cat/ceipsantcliment/coeducacio/habits.pdf

Cada etapa de la vida comporta unes rutines determinades. Us desitjo molta sort amb les vostres. Saber assumir-les quan toca i canviar-les quan és necessari és un art que no s’ensenya enlloc i són claus per aconseguir  sentir-nos millor amb nosaltres mateixos i amb tot allò que ens envolta.

 

Anuncis

2 thoughts on “Rutines i hàbits

 1. Muy cierto, aunque para segun cuales precises ayuda ,inestimable por cierto, como el que te hagan el cafe, compren el periodico yno te digan nada hasta que lo cierres, por citar algo.

  M'agrada

 2. Sí, Eva!!!
  I quan portes uns mesos o molts dies seguits amb les rutines diàries i seguint uns horaris, et vénen molt de gust les vacances, justament per trencar amb tot això.
  I quan hi tornes, valorar molt el poder fer-ho.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s