Avui pretenc escriure 12 de les coses que he après amb els anys. No us penseu que sóc una il.luminada, diré moltes obvietats que estan escrites des de fa segles (només cal consultar a Plató i Aristòtil, per exemple); però a mi m’ha costat veure’n alguna i integrar-la a la meva rutina diària. Com a pares i com a mestres és bo  fer entendre als nostres fills i als nostres alumnes que tot el que aprenem a la vida és important i que alguns dels aprenentatges vitals acaben formant part del nostre full de ruta. Així doncs, aquí us mostro alguns dels meus:

 1.- La salut és el més important. Per tant, és vital posar de la nostra part per mirar de generar-la i mantenir-la. He après que cuidar el cos, l’ànima i la ment en la mesura del possible, ens ha d’ajudar a conservar-la.

 2.- Cal cuidar els vincles familiars i els amics que fem a la vida, perquè en condicions normals, la família és l’origen i el final de tot plegat i perquè els amics són la família que un tria.

 3.- És important ser solidari. Perquè tenir les necessitats bàsiques cobertes és un luxe que no tothom té i crec que fer el possible per  millorar la vida de tots hauria ser una obligació per a cadascun de nosaltres.

 4.- L’autoconeixement ens ajuda: Conèixer la nostra essència i ser conseqüents ens ha d’ajudar a entendre’ns i a ser realistes. Al cap i a la fi, hem d’estar amb nosaltres mateixos tota la vida i és important caure’ns el millor possible. 😉

 5.- La natura ens oxigena. Així doncs, si és possible, cal fugir de l’asfalt i la contaminació per omplir d’aire pur els pulmons amb certa freqüència.

 6.- L’art ens equilibra: Les expressions artístiques que ens emocionen són una font de plaer, d’energia i de benestar, per tant cal gaudir-ne el màxim possible, llegint, anant a concerts, museus, etc.

 7.- El bon rollo es contagia. I afrontar les situacions quotidianes de la vida amb un somriure i amb  sentit de l’humor, fa que les relacions amb els altres siguin més fluïdes i generin un bon clima.

 8.- Educar als més petits: Fomentar l’educació emocional i ajudar als nens a créixer sabent gestionar el que senten, és bo per a tots. Ells són el futur i fer dels nens d’avui adults empàtics i responsables és feina de tots.

 9.- Cuidar la gent quan es fa gran. Perquè ens necessiten i perquè fer companyia als més grans ens fa adonar de com som de vulnerables. I no perdre aquesta realitat de vista és bàsic per no creure’ns més importants del que realment som.

10.- Relativitzar les situacions quotidianes i mirar de queixar-nos el menys possible. Perquè al cap i a la fi, diuen que tot passa i que res dura per sempre.

11.- Viure el present. I no postposar massa les coses, per si de cas demà no estem en condicions de realitzar-les.

12.- I, sobre tot, tenir clar que voler, no sempre és poder. Perquè jo sóc de les que creuen que els somnis no sempre s’aconsegueixen. Crec que sempre cal lluitar; però quan la realitat s’imposa, està bé ser-ne conscient i saber tocar de peus a terra.

I de moment, aquí ho deixo.

No sé si aquests punts que avui plantejo són igual de rellevants per a vosaltres, o si n’he obviat algun que per a vosaltres és fonamental. Suposadament, cadascú ha de trobar els aprenentatges que han de ser més significatius a la seva vida. Les experiències personals marquen molt el camí i són font d’aprenentatge constant; però observar l’entorn, ser empàtic, viatjar si podem, llegir el que altres han après abans i aprendre de tot el que ens envolta, ens ha d’ajudar a entendre millor les coses i les persones i a sentir-nos millor amb nosaltres mateixos.

Si voleu consultar articles de psicologia i filosofia que us poden ajudar a reflexionar, podeu anar al següent enllaç:

https://lamenteesmaravillosa.com/

Hi trobareu un compendi de reflexions interessants que us poden ajudar a simplifiicar les coses.

 

 

Anuncis

3 thoughts on “Coses que he après amb els anys

 1. Totalment d’acord amb totes les coses.
  Potser encara n’afegiria una o potser l’afegiria al punt 7.
  Fer la vida fàcil als altres!
  No costa gaire i tot és molt més agradable!

  M'agrada

 2. Els 12 punts són d’un realisme total i absolut.
  El 12 + 1 podria ser el següent: valorar el que tenim i esdevenir feliços amb el que hem aconseguit, sense voler més del que necessitem ni deixar-nos portar per un materialisme absurd i tòxic.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s